Vyberte stránku

Zpětná vazba vítězů Mistrovství: Význam psaní všemi deseti a kurz Psaní Hravě

autor: | 30. 05. 2024

Jaký pohled a jaké dojmy mají z psaní všemi deseti a z kurzu Psaní Hravě vítězové prvního Mistrovství?

Přečtěte si reference studentů a jejich učitelky z Gymnázia Mikuláše Koperníka, Bílovec. Věříme, že jejich cenné poznatky obohatí i vaší výuku.

Reference Matěje Klepáčka, absolutního vítěze prvního Mistrovství v psaní všemi deseti

 

„Dovednost psaní všemi deseti se velmi hodí. Při práci na počítači mě nic nezpomaluje a nebrání mi v efektivní práci, říká Matěj Klepáček, který v našem Mistrovství dosáhl úctyhodného výsledku čisté rychlosti 514 úhozů za minutu.

Matěj se naučil psát na klávesnici již v raném věku inspirován svojí mámou a láskou k počítačům, když využíval trénink psaní jako příležitost trávit čas u PC. Dnes oceňuje, jak rychlost a plynulost, které mu tato dovednost poskytuje, zvyšují jeho produktivitu a vzbuzují obdiv.

„Psaní je rychlé, plynulé a zároveň to dost lidí obdivuje.“

Od prvního stupně ZŠ, kde se Matěj poprvé seznámil s psaní všemi deseti, se jeho dovednosti neustále zlepšovaly.

„Od 3. do 7. třídy jsme měli psaní jako předmět ve škole. Od té doby téměř denně používám počítač, kde si schopnost psaní udržuji.“

Kurz Psaní Hravě, i když s ním Matěj začal později na své psací cestě, mu nabídl několik účinných nástrojů pro zdokonalení jeho schopností. Matějovi se líbily zejména zábavná cvičení a hry na začátku kurzu, které jsou přizpůsobeny začátečníkům.

Matěj zdůrazňuje, že schopnost psát všemi deseti mu v životě přináší mnoho výhod, od školních prací po každodenní osobní použití počítače.

„Vše je efektivnější a rychlejší a ještě k tomu mě to baví, takže dělám práci raději,“ vysvětluje.

Cesta k psaní všemi deseti nebyla pro Matěje vždy snadná. Jak sám popisuje, jeho začátky byly plné breku a nenávisti, když ho jeho maminka k psaní nutila. Avšak brzy pochopil, že psaní všemi deseti je super a klíčová dovednost pro práci na počítači.

„Poté mi došlo, že je to super a že je psaní důležitá schopnost pro práci na PC.“

Matějův příběh je dokladem toho, že s odhodláním a správnými nástroji může každý ovládnout psaní všemi deseti a využít toto umění k obohacení své osobní i profesionální životní cesty.

Matěj Klepáček během Mistrovství v psaní všemi deseti

Reference od Nely Harvey, stříbrné medailistky v Mistrovství v psaní všemi deseti

 

„Psaní všemi deseti je důležité pro všechny,“ říká Nela Harvey, která každodenně využívá tuto dovednost ve škole i doma. „S vývojem techniky jsou počítače čím dál častější, a tak psaní všemi deseti tak používám každý den.“

Nela začala s psaním v 6. třídě ZŠ a rychle si tuto dovednost oblíbila. „Samotnou by mě asi nenapadlo se to naučit,“ přiznává. Od té doby, co ovládá psaní všemi deseti, pozoruje významné zlepšení ve své práci na klávesnici.

„Práce mi jde mnohem rychleji, můžu snadněji opisovat text a píšu mnohem pohodlněji.“

Jedním z hlavních důvodů, proč ji psaní baví, je, jak usnadňuje práci s počítačem. A také: Můžu u počítače sedět vzpřímeně bez ohýbání hlavy,“ vysvětluje Nela.

V kurzu Psaní Hravě ocenila zejména postupné přidávání znaků a zábavnou formu učení. „Hry na opakování a učení zábavnou formou se mi zdály nejúčinnější pro zlepšení schopností psaní.“

Díky své dovednosti psát všemi deseti, Nela efektivně zvládá školní úkoly a osobní projekty. Přínos této zručnosti ilustruje situace ze školní hodiny zeměpisu: „Měli jsem napsat zápis o vybrané zemi. Spolužáci mi mohli čtením diktovat text a já ho stíhala zapisovat. Bylo to rychlejší a efektivnější díky psaní všemi deseti.“

Pro ostatní zájemce, kteří zvažují naučit se psát na klávesnici s kurzem Psaní Hravě, Nela doporučuje:

„Funguje na principu hry, což mi pomohlo zůstat motivovaná. Vidíte svou cestu a jak jste se posunuli od začátku, takže byl hezký pocit vidět, co všechno jsem se naučila.“

Díky pravidelnému tréninku a podpoře kurzu Psaní Hravě si Nela udržuje a rozvíjí své schopnosti, což jí umožňuje efektivně a s radostí plnit nejen školní úkoly, ale i osobní projekty.

Nela Harvey během Mistrovství v psaní všemi deseti

 

Reference od Lukáše Bravanského, bronzového medailisty v Mistrovství v psaní všemi deseti

 

Lukáš Bravanský oceňuje dovednost psaní všemi deseti především kvůli její užitečnosti při práci na počítači. „Shledávám to jako užitečnou vlastnost, která ulehčuje práci na počítači,“ říká Lukáš. Tuto dovednost se naučil ve škole jako součást Občanské výchovy a dále ji rozvíjel samostudiem.

 

Podle Lukáše psaní všemi deseti značně urychluje jakoukoliv práci na klávesnici, což mu umožňuje rychleji a efektivněji psát eseje, e-maily a další texty.

 

„Ušetří čas při práci na počítači a dokážu zapsat rychleji svoje myšlenky,“ popisuje své zkušenosti.

 

Kurz Psaní Hravě Lukáše nejvíce oslovil prostřednictvím praktických cvičení a her. „Všechny hry, které jsou obsaženy v kurzu, procvičují něco a vytvářejí celkově dobrý program. Avšak nejlepší je opisování daného textu,“ vysvětluje Lukáš.

 

Lukášova dovednost psát všemi deseti se osvědčila například při psaní esejí v anglickém jazyce, kde mu zbývající čas po napsání textu umožnil zkontrolovat a opravit chyby v textu.

 

Lukáš zdůrazňuje výhody kurzu Psaní Hravě pro ostatní studenty:

 

„Dostupnost, rychlost, jednoduchost a otevřenost.“

 

Na Lukášově psací cestě pro něj byla důležitá podpora a motivace ze stany jeho mámy, která absolvovala kurz současně s ním.
Díky Psaní Hravě zlepšil Lukáš své schopnosti v psaní na klávesnici natolik, že mohl v Mistrovství vyniknout s čistou rychlostí 370 úhozů za minutu.

Lukáš Bravanský během Mistrovství v psaní všemi deseti

 

 

Reference od pedagoga Gymnázia Mikuláše Koperníka, Bílovec, paní Ing. Šárky Klepáčkové

 

Psaní všemi deseti je neocenitelný pomocník pro život v současné době, kdy jsou počítače součástí práce téměř každého jedince,“ zdůrazňuje učitelka. Tuto dovednost považuje za jednu z nejlepších věcí, které může škola poskytnout, ačkoliv si studenti zprvu mohou stěžovat na náročnost, časem ji ocení.

 

„Všichni, kteří se tuto dovednost učili, po čase, když se sejdou na srazech po maturitě, říkají, že to je ta nejlepší věc, kterou jim škola dala, i když při výuce kdysi trpěli, teď jsou za to nesmírně rádi,“ uzavírá učitelka.

 

Paní Klepáčková zdůrazňuje přínos zručnosti psaní všemi deseti:

 

„Tato dovednost by měla být zakomponována do RVP ne školou, ale přímo MŠMT, ale po tom se volá neúspěšně ne jen několik let, ale již desítek. Pak je to záležitost školy, spíše vedení, zda najde prostor pro to, aby našli aspoň jednu hodinu týdně, ve které se žáci budou této dovednosti věnovat.“

 

Kurz Psaní Hravě, oceňovaný paní Klepáčkovou za různorodost nácviku psaní a motivující hesla, mají zakomponován do školního vzdělávacího programu jako součást občanské výchovy v primě osmiletého studia. „Žáci, kteří pochopili význam této dovednosti, dosáhli v celostátní soutěži Mistrovství v psaní nejvyšších stupňů,“ poukazuje na úspěchy studentů, které ráda připomíná jako motivaci pro ostatní žáky.

 

Podle zkušenosti paní Klepáčkové kurz Psaní Hravě přináší studentům rychlejší a efektivnější zpracování domácích úkolů, esejí a prezentací. Žáci neztrácejí čas hledáním písmen na klávesnici a mohou se soustředit na své myšlenky a obsah svých prací.

 

„Žáci mají rychleji dokončené domácí úkoly a nemusí při zpracování materiálů tolik času trávit přepisováním,“ vysvětluje.

 

Podpora a materiály kurzu jsou podle ní vynikající, s rychlými reakcemi na jakékoliv požadavky ze strany školy. „Cokoliv, co je potřeba doplnit, změnit nebo opravit, je rychle ze strany autorů/programátorů realizováno,“ dodává s uznáním.

 

Závěrem shrnuje: „Jsem velmi potěšena výsledky, kterých naši žáci dosáhli v Mistrovství v psaní, je vidět, že dovednost, kterou získali, dále rozvíjejí a jejich rychlost se zvyšuje. Žáci, kteří pochopí, že průběžný trénink je přivede ke zdárnému konci, kurz kvitují kladně.“

Stejně tak většina rodičů podporuje tuto dovednost jako klíčovou pro život jejich dětí a při tréninku je povzbuzují.

         

Ing. Šárka Klepáčková

Zjistit víc o Psaní Hravě pro školy

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Stupeň patří mezi znaky, které nepoužíváme dost často na to, abychom si snadno zapamatovali, kde se nachází, ale zároveň je přeci jenom potřeba. Takže kde stupeň najdeme a jak to udělat, abychom ho při psaní nemuseli již vícekrát hledat? Jak na stupeň ° na PC Stupeň...

Jak napsat euro, hashtag nebo paragraf?

Jak napsat euro, hashtag nebo paragraf?

Také už jste se ocitli v takové situaci, kdy jste chtěli napsat například euro €, hastag # či paragraf §, ale nevěděli jste, jak na to, a tak jste jej nakonec odněkud zkopírovali? Abyste už víckrát čas zbytečným hledáním, sepsali jsme vám takový malý tahák na...

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Při psaní všemi deseti vás možná zdržuje, když musíte na internetu neustále vyhledávat, jak se píšou takové ty záludné znaky. O tom, jak napsat třeba #, § nebo nedělitelnou mezeru, jsme vám psali už v minulém článku. Čas od času ale musíte napsat také hranaté závorky,...