Vyberte stránku

Psaní všemi deseti: Nezbytná dovednost pro moderní výuku i budoucnost vašich žáků v éře umělé inteligence

autor: | 24. 09. 2024

Umělá inteligence (AI) proniká do vzdělávacího systému a proměňuje způsob, jakým pracujeme, učíme se a komunikujeme. Školní osnovy se stále více zaměřují na programování, robotiku a další digitální dovednosti. Přitom by se mohlo zdát, že tradiční výuka psaní všemi deseti ztrácí svůj význam. Pravdou ale je, že dovednost rychlého a přesného psaní zůstává nepostradatelnou součástí vzdělání, která nejen podporuje další dovednosti, ale i připravuje žáky na úspěch v moderním světě. 

Obsah článku

Pokud chcete, aby vaši žáci byli připraveni na digitální budoucnost, psaní všemi deseti prsty je jednou z klíčových dovedností, kterou jim můžete předat.

 

Proč je výuka psaní všemi deseti pro žáky tak důležitá?

 

  1. Rychlá a efektivní komunikace s AI
    Vzdělávací nástroje a asistenti jako ChatGPT nebo Google Asistent se stávají běžnou součástí školních tříd. Rychlé a přesné zadávání pokynů (promptů) umožňuje žákům lépe využívat tyto technologie, od psaní esejí po vyhledávání informací. Žáci, kteří ovládají psaní všemi deseti, dosahují až třikrát vyšší rychlosti, což jim šetří čas a zvyšuje jejich produktivitu.

    Příklad z praxe: Žák, který umí psát všemi deseti, zvládne během hodiny rychle sepsat poznámky z hodiny, zadat dotaz AI asistentovi a získat přesnou odpověď během několika vteřin, zatímco ostatní stále hledají správnou klávesu.

     

  2. Zadávání složitějších pokynů pro AI
    Pro efektivní práci s AI je klíčové zadávání dobře specifikovaných příkazů (promptů). Psaní všemi deseti žákům umožní rychle a přesně formulovat dotazy nebo příkazy, které často zahrnují několik vět. To jim pomůže nejen ve škole, ale i při pozdějším uplatnění v práci.

    Příklad z praxe: Učitel informatiky může při zadávání domácí úlohy doporučit žákům využít AI pro rešerše, přičemž ti, kteří umí psát všemi deseti, rychle zadávají prompt pro hledání specifických informací a upravují jej podle potřeby.

     

  3. Přesnost a kontrola nad zadáváním příkazů
    Při práci s AI záleží na přesnosti. Psaní všemi deseti výrazně snižuje chybovost (až o 20 % méně chyb ve srovnání s psaním dvěma prsty), což vede k přesnějším výsledkům, což je zvlášť důležité při práci s komplexními daty nebo při zpracování úloh ve vyšších třídách.

    Příklad z praxe: Když žáci píší seminární práci s pomocí AI, ti, kteří zvládají psaní všemi deseti, dosahují rychlejších a přesnějších výsledků, protože jejich vstup je jasný a s minimem chyb.

     

  4. Snížení kognitivní zátěže a lepší soustředění
    Jedním z méně známých přínosů psaní všemi deseti je snížení kognitivní zátěže. Automatizace pohybů rukou umožňuje mozku lépe se soustředit na obsah úkolu, což vede k vyšší kvalitě práce. Žáci tak nejsou zatíženi tím, jak najít správnou klávesu, ale mohou se soustředit na zadání.

    Příklad z praxe: Při rychlém vyplňování testu nebo zadávání úloh přes online systém se žáci, kteří ovládají psaní všemi deseti, lépe soustředí na otázky, zatímco ostatní bojují s tím, aby stihli deadline.

     

 

 

Proč je důležité začít s výukou psaní již nyní?

Vzdělávací svět se mění a digitalizace je nezbytnou součástí nového Rámcového vzdělávacího programu. Psaní všemi deseti není specifikováno přímo, ale je klíčovým nástrojem pro dosažení vyšších digitálních kompetencí. Bez této dovednosti budou vaši žáci čelit větším překážkám nejen během dalšího studia, ale i v jejich budoucí kariéře.

 

Diktování hlasem? Nemusíte se bát, že psaní ztratí význam.“

Stejně jako elektrické automobily nezastavily potřebu benzínových vozů, ani diktování hlasem plně nenahradí psaní na klávesnici. I když jsou oba způsoby užitečné, každý z nich má své místo a výhody. Psaní všemi deseti poskytuje diskrétnost, ticho a přesnost, které jsou stále nezbytné, například ve třídách nebo při tichém pracovním prostředí. Navíc se psaní hodí tam, kde jsou nutné detailní a přesné pokyny, což hlasové zadávání v hlučném prostředí nebo v citlivých situacích nenabízí.

 


 

Benefity psaní všemi deseti při školní výuce a pro budoucnost žáků

 

 

 


 

Závěr

 

Psaní všemi deseti není zastaralá dovednost – naopak je klíčová pro moderní výuku a přípravu žáků na budoucnost plnou technologií a AI nástrojů. Učitelé, kteří vedou své žáky k zvládnutí této dovednosti, jim poskytují nástroj, který jim pomůže nejen při studiu, ale i při budoucím pracovním uplatnění.

 

Pokud chcete své žáky připravit na digitální svět a zajistit, že budou vynikat mezi ostatními, začněte s výukou psaní všemi deseti ještě dnes.

 

Chcete se dozvědět více o tom, jak může Psaní Hravě podpořit vaši školu? Přečtěte si naši případovou studii a zjistěte, jak tato dovednost transformuje výuku.

 

Začněte hned a učiňte ze svých žáků digitální hvězdy!

 

Chci zvýšit digitální schopnosti mých žákům

Mohlo by vás zajímat

Jak zapadá Psaní Hravě do strategie MŠMT 2030+

Jak zapadá Psaní Hravě do strategie MŠMT 2030+

Cílem Strategie 2030+ je modernizovat vzdělávání tak, aby děti i dospělí obstáli v dynamickém a neustále se měnícím světě 21. století. Jak do toho zapadá psaní všemi deseti? V následujících odstavcích jsme pro vás vyznačili pasáže, které vám usnadní orientaci v tom,...

Novoměsíční předsevzetí

Novoměsíční předsevzetí

Začíná září. Tři čtvrtě roku již máme za sebou a přitom je to jako kdyby nový rok začínal včera. Pamatujete si ještě na svá předsevztetí? Jak jste na tom? Daří se Vám je plnit anebo spolu s těmi loňskými čekají na další leden? Novoroční předsevzetí jsou těžká. Děláme...