Vyberte stránku

Psaní Hravě 2.0: Jak zapojit nové funkce do výuky a motivovat žáky k efektivnějšímu psaní

autor: | 31. 08. 2024

Učitelé, přinášíme vám skvělou novinku – Psaní Hravě 2.0 je tady! Tato aktualizace nabízí inovativní prvky, které z tréninku psaní všemi deseti udělají ještě zábavnější a efektivnější aktivitu pro vaše žáky. Nový motivační systém podpoří díky sbírání zkušenostních bodů (ZK), hvězdiček a odměn za pravidelný trénink žáky v rozvoji dovedností, které jsou nezbytné nejen pro psaní, ale i pro práci s moderními technologiemi.

 

A to nejlepší? Funkce pracují za vás. Systém automaticky zaznamenává pokroky žáků, uděluje hvězdičky a odměny, takže jako učitelé nemusíte nic složitě nastavovat ani sledovat – vše máte přehledně v aplikaci.

 

Více o novinkách se dočtete v našem podrobném článku ZDE. Nyní se podívejme na konkrétní tipy, jak můžete nové prvky využít ve výuce a motivovat žáky k pravidelnému tréninku.

 


 

Co je nového v Psaní Hravě 2.0?

 

Nová verze kurzu přináší kompletní motivační systém, který propojuje sbírání zkušenostních bodů, denní a týdenní odměny a postup po hodnostech. Tyto funkce udrží žáky zapojené, motivované a připravené zlepšovat se každým dnem.

 

Klíčové prvky nového systému:

  • Sbírání hvězdiček za výkon ve hrách.
  • Denní odměny za 10 minut tréninku.
  • Týdenní odměny za nepřerušený trénink po dobu 7 dnů.
  • Sbírání ZK pro zvyšování herní hodnosti
  • Postup po hodnostech od „Začátečníka“ až po „Titána“.

 

Tyto prvky poskytují okamžitou zpětnou vazbu a motivaci, kterou žáci potřebují pro pravidelný a smysluplný trénink.

 

 


 

Jak využít nové motivační prvky ve výuce?

 

1. Sbírání hvězdiček během hry

 

Co funkce přináší: Systém automaticky hodnotí výkon žáků pomocí hvězdiček, které odrážejí jejich přesnost psaní. Žák okamžitě ví, jak si vede, což ho motivuje k lepším výsledkům bez nutnosti zásahu učitele.

 

Využití ve výuce:

  • Vizualizace pokroku: Hvězdičky okamžitě ukazují, jak si žák vede, což poskytuje skvělou zpětnou vazbu.
  • Motivace k precizní práci: Učitel může nastavit cíle, kolik hvězdiček mají žáci nasbírat za týden, což motivuje k pečlivějšímu tréninku. Systém sám určuje počet hvězdiček na základě výkonu žáka.
  • Soutěže a tabule úspěchů: Pořádejte soutěže mezi žáky nebo třídami, kde se budou srovnávat na základě dosažených hvězdiček, a vytvářejte tabule úspěchů, které budou sledovat jejich pokroky.
  • Práce s chybami: Nechte žáky analyzovat své hry a hledat, co mohou zlepšit. To podporuje kritické myšlení a samostatnost. Systém automaticky zaznamená chyby, takže můžete analyzovat spolu s žáky.

 

                    

 

2. Denní odměna za 10 minut tréninku

 

Co funkce přináší: Automaticky motivuje žáky k pravidelnému tréninku. Žákům se po každém splněném tréninku připíše odměna, aniž by učitel musel cokoli nastavovat nebo kontrolovat. To podporuje pravidelnost a budování pozitivních návyků.

 

Využití ve výuce:

  • Motivace k pravidelnosti: Denní odměny mohou být součástí domácího úkolu nebo školního tréninku. Žáci se budou těšit na další trénink – vy nemusíte nic připravovat, systém odměňuje za vás.
  • Ranní rozcvička na klávesnici: Krátký trénink na začátku hodiny motivuje žáky a zlepšuje jejich soustředění. Denní odměna se automaticky připíše po splnění úkolu.
  • Využití jako přestávková aktivita: Žáci mohou trénovat i během přestávek, což je zabaví a zároveň učí. Denní odměnu si vyzvednou jednoduše během hry.

 

3. Týdenní odměna

 

Co funkce přináší: Funkce automaticky sleduje nepřerušený trénink žáků a po splnění sedmidenní hry nabídne odměnu. Žáci se učí, že pravidelnost se vyplácí, což je učí vytrvalosti i mimo psaní. Učitelé nemusí sledovat, kdo plní týdenní tréninky – systém to zvládne sám.

 

Využití ve výuce:

  • Podpora vytrvalosti: Učitelé mohou vyhlašovat týdenní výzvy, které podpoří vytrvalost žáků. Ti, kdo splní týdenní cíl, mohou být po sedmi dnech odměněni. Díky týdenní odměně se žáci dostanou k psaní i o víkendu a tak se trénink psaní stane součástí i jejich mimoškolního času. Díky tomu mohou kurzem postupovat rychleji.
  • Týdenní plány: Naplánujte výuku tak, aby žáci sbírali odměny při vyučovací hodině, což bude završení jejich snahy.
  • Učitelé jako vzory: Přidejte se k výzvám a porovnávejte své pokroky se žáky. To je skvělý způsob, jak žáky ještě více motivovat.

 

 

4. Sbírání zkušenostních bodů (ZK)

 

Co funkce přináší: Automaticky sleduje výkon a pokrok žáků a přidává jim zkušenostní body. Žáci vidí své zlepšení, což zvyšuje jejich sebevědomí a motivuje je pokračovat v tréninku. Pro učitele je to užitečný nástroj k sledování růstu a pokroku každého žáka, bez nutnosti ručního sledování výsledků.

 

Využití ve výuce:

  • Osobní pokroky a sebedisciplína: Sledujte, jak se žáci zlepšují, a dávejte jim zpětnou vazbu na základě nasbíraných zkušenostních bodů. Žáci mají jasný přehled o svém pokroku přímo na svém profilu, což je motivuje k dalšímu tréninku.
  • Rovnováha mezi zábavou a učením: Trénink v rámci herních aktivit v Psaní Hravě spojuje učení se zábavou. Žáci tak přirozeně a rádi trénují, což napomáhá ke zlepšení jejich soustředění a dovedností.

 

 

5. Postup po hodnostech

 

Co funkce přináší: Automaticky odměňuje žáky za dosažený pokrok hodnostmi, což vizuálně ukazuje jejich růst a úspěchy. To motivuje k dalšímu tréninku a udržuje žáky zapojené. Hodnosti v aplikaci dávají jasný cíl, který žáci mohou sledovat a dosahovat.

 

Využití ve výuce:

  • Výzvy na úrovně: Organizujte výzvy ve třídě, kde se žáci budou snažit dosáhnout vyšších hodností. Můžete uspořádat soutěže, kdo dosáhne vyšší úrovně nejrychleji.
  • Vizuální motivace: Vytvořte ve třídě tabuli s grafem hodností a sledujte, jak se žáci přibližují ke svým cílům. Tento prvek žáky motivuje a zapojuje je do procesu učení.
  • Ocenění a diplomy: Připravte drobné odměny nebo diplomy za dosažení určitých hodností. Tato symbolická ocenění pomáhají žákům sledovat jejich úspěchy a dávají jim pocit, že jejich úsilí má smysl.

 

 


 

Hravé a motivační prvky jako hvězdičky, úrovně a odměny jsou klíčové k udržení žáků aktivních a zapojených do tréninku, což potvrzují i samotní učitelé, kteří program využívají.

 

Ing. Adam Ferencz z Gymnázia Havlíčkův Brod říká:

„Pro výuku psaní všemi deseti jsem hledal nástroj, který by maximálně zapojil hru a zároveň byl atraktivní pro děti. Bylo pro mne důležité, abych mohl hodnotit nejen jejich výkon, ale také úsilí. Program Psaní Hravě, který poskytuje detailní data o pokroku a tréninku dětí, umožnil mi toto hodnocení provést snadno a pro děti byl velkou motivací, díky herním prvkům jako jsou hvězdičky, korunky, medaile a různé úrovně.“

 


 

 

Využití s přesahem

 

Psaní Hravě 2.0 motivuje k rozvoji dovedností, jako jsou sebekontrola, vytrvalost a týmová spolupráce, které žáci mohou aplikovat i v jiných předmětech a aktivitách.

 

Využití ve výuce:

  • Rozvoj sebekontroly a vytrvalosti: Pravidelný trénink posiluje sebedisciplínu žáků, kterou mohou uplatnit i v dalších oblastech jejich vzdělávání.
  • Mezipředmětové využití: Trénink psaní na klávesnici lze propojit s výukou jazyků, programováním nebo komunikací s AI, kde rychlé a přesné psaní usnadňuje práci.
  • Týmové výzvy a rozvoj spolupráce: Žáci mohou pracovat v týmech a sbírat zkušenostní body společně, což podporuje týmového ducha a spolupráci ve třídě.

 

 


 

Závěr

Zapojte se do Psaní Hravě 2.0 a zjistěte, jak mohou tyto nové motivační prvky přinést více zábavy, efektivity a smysluplnosti do vaší výuky! Registrovat školní účet zdarma můžete na www.psanihrave.cz/skoly.

 

Chci zapojit motivaci s Psaní Hravě 2.0

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Pokud naučíte své zaměstnance psát všemi deseti, můžete na nákladech na každého z nich ušetřit i 5 000 Kč za měsíc. My to máme spočítané. Co vy?  Schválně, už jste si někdy stopovali, za jak dlouho zvládnou vaši kolegové vyřídit e-mail? Odpovědět klientovi?...

Jak se píše dolar? Článek s procvičením!

Jak se píše dolar? Článek s procvičením!

Píšete text, kde potřebujete uvádět ceny v dolarech? Nechcete psát za číslovku nehezké USD, ale chcete napsat znak pro dolar? Jak na to, abyste jej nemuseli hledat mezi seznamem speciálních znaků, se dozvíte zde. Dolar na PC Dolar zvládnete hravě pomocí levého anebo...