Vyberte stránku

Naše první Mistrovství v psaní všemi deseti: Průběh a oslava úspěchů a spolupráce

autor: | 15. 05. 2024

Letos na jaře jsme v Psaní Hravě odstartovali další kapitolu naší historie. Od 22. do 27. dubna se konalo první Mistrovství v psaní všemi deseti.

 

Do pokoření klávesnic se pustilo 818 účastníků ze 13 základních a 16 středních škol, což ze soutěže udělalo opravdovou zkoušku zručnosti a rychlosti.

 

Jak to všechno fungovalo?

Pro přihlášení do Mistrovství nebylo nutné, aby ovládala prstoklad celá třída. Stačilo, když se připojilo pár zdatných klávesových závodníků.
Soutěž spočívala v opisu textu o délce 316 znaků. Každý účastník měl tři pokusy, při kterých mohl prokázat své schopnosti. Žáci soutěžili online z učeben svých škol vybavených internetem, za pomoci a pod dohledem svých pedagogů. Hodnotila se nejen rychlost, ale i přesnost v souhrnném ukazateli „čisté rychlosti“. Ta se vypočítá takto: od hrubých úhozů se odečte desetinásobek počtu chyb a výsledek se vydělí délkou opisu v minutách.

 

Pro ilustraci si uvedeme příklad vítěze našeho Mistrovství, který během cca 36 sekund zaznamenal 316 hrubých úhozů. V textu udělal 1 chybu, jeho skóre za chyby bylo 10 úhozů (1 chyba krát 10). Čisté úhozy tedy činí 306 (316 hrubých úhozů mínus 10 za chyby). Jeho opis trval necelých 36 sekund (0,596 minuty), jeho čistá rychlost byla 514 čistých úhozů za minutu (306 čistých úhozů děleno 0,596 minuty).

 

Šampioni klávesnice

Nejrychlejšími prsty zářil Matěj Klepáček z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, který dosáhl úctyhodných 514 čistých úhozů za minutu. Následovali Nela Harvey a Lukáš Bravanský, také z Gymnázia Bílovec, se svými výkony 372 a 370 úhozů za minutu. Všichni tři prokázali, že psaní na klávesnici může být nejen zručnost, ale i umění.

 

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci využívá při výuce psaní kurz Psaní Hravě nepřetržitě již od roku 2019. Spolupráce s tímto Gymnáziem, stejně jako s mnoha dalšími školami, nám umožnila kurz rozvíjet a zdokonalovat. Společné úsilí vzdělávat v psaní všemi deseti a otevřená komunikace mezi námi a školami přispěly k tomu, že žáci mají možnost plně využít potenciál našeho kurzu, což se odrazilo i v jejich vynikajících výsledcích na Mistrovství. 

 

Školy na stupních vítězů

Nejúspěšnějšími středními školami se staly Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec, následované Střední školou informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně a Gymnáziem Most. Základní škola s nejlepšími výsledky byla ZŠ Šenov u Nového Jičína.

 

       

 

Poděkování patří…

Velké poděkování od nás patří nejen všem školám a studentům, ale i partnerům, kteří podpořili toto úsilí a přispěli skvělými cenami. Díky FYZIOklinice, s. r. o., Imaglee, s. r. o. a Veselé domoškole získali naši vítězové trochu víc než jen pochvalu a diplomy – poukázky na fyzioterapii, masážní ježky, balíčky Imaglee karet, balíčky motivačních karet Báry Veselé, které pomáhají wellbeingu v rodinách a ve školních kolektivech. Tyto ceny nejen uznaly výkony vítězů, ale také přispěly k jejich radosti z účasti.

 

 

Jak to vidíte vy?

Protože to byl náš první ročník, vážíme si každého názoru na to, co se povedlo a co bychom mohli dělat lépe. Jen praxe dokáže odhalit vše potřebné a ideální. Naše virtuální e-mailové dveře jsou otevřené pro vaše postřehy a nápady.

 

Napište nám

A co dál?

Máme radost, že se nám podařilo zorganizovat něco, co zvedlo žáky ze židlí a podpořilo jejich motivaci a nadšení z psaní. Nyní už plánujeme, jak příští ročník udělat ještě dokonalejší a zajímavější. Díky za vaši zpětnou vazbu, která nám pomáhá růst.

 

Fotografie z Mistrovství

Níže si prohlédněte fotogalerii plnou momentek. Tyto snímky přibližují atmosféru Mistrovství, kdy mladí soutěžící s plným nasazením překonávají soutěžní opis. Dále zde můžete spatřit dary od našich partnerů, které putovaly nejúspěšnějším studentům.

 

Díky vám všem!

Závěrem chceme poděkovat každému, kdo se zapojil – ať už jako soutěžící, učitel nebo podporovatel. Těšíme se na další ročník a doufáme, že bude stejně báječný, jako byl tento – nebo ještě skvělejší.

 

 

Přečtěte si víc o zkušenostech vítězů s psaním a kurzem

 

 

Mohlo by vás zajímat

Cviky k počítači #4: protáhněte ruce a nohy

Cviky k počítači #4: protáhněte ruce a nohy

Dlouhodobé sezení u počítače není pro naše tělo zdravé. Ať už tedy u počítače pracujete více nebo méně, měli byste myslet především na svoje zdraví. Čas od času je dobré se projít po kanceláři. Důvodů může být spousta. Běžte si něco okopírovat, uvařit si kávu, nebo...